Да бъде новата 2021

18 декември, 2020

Подаряваме Ви история.

Това е историята на „И това ще мине“.

Различни притчи я свързват с надпис върху пръстена на цар Соломон. Десетки са вариантите на легендата за мъдреците, бижутера, просяка и пръстена. Когато бил неимоверно щастлив, за да успокои страстите около него, царят поглеждал пръстена и отрезвявал. Във време на демони, болка и скръб, царят отново четял надписа и се успокоявал. И това ще мине.

Няма надеждни археологически доказателства за съществуването на библейския цар Соломон. Фразата „И това ще мине“ не присъства в Библията. Историята ѝ ни отвежда към 12 век като афоризъм на персийския поет Аттар от Нишапур.

Притчата става по-известна на западния свят през 19 век чрез творбите на английския поет Едуард Фицджералд – „Печатът на Соломон“ (1852), и  на американеца Тиодор Тилтън – „Пръстенът на царя: дори и това ще отмине“ (1867).

Хорхе Букай, в „Нека ти разкажа“ („Recuentos para Demián“, 1994), представя своя версия на притчата – „Царят, който страдал от циклотимия“. Лек за страданията му предложил странник. В кутийката, която му дал, имало само един посребрен пръстен. Царят взел пръстена и прочел:

Знай, че и това ще мине.

Всеки сам твори историята си и може да предложи своя версия на древната притча.

Но какъвто и да е разказът Ви през годината, която си отива, знайте:

И това ще мине!

ДА БЪДЕ НОВАТА  2021!

От екипа на Библиотека – МУ-Варна

АДРЕСИ И КОНТАКТИ

  • Адрес:ул. „Марин Дринов” 55

    гр. Варна, 9002

  • Email: library@mu-varna.bg
  • Website: library.mu-varna.bg
  • Тел:+359 52 677 119​