Четвърта литературна вечер „Под магическото перо на медиците“

11 май, 2018

Четвърта литературна вечер „Под магическото перо на медиците“

На 17 май 2018 г. от 17.30 часа в Библиотеката на Медицински университет – Варна, ще се проведе четвърта литературна вечер от поредицата „Под магическото перо на медиците“. Различното този път е представянето на връзката между медицина и история, а темата е „Късно енеолитна култура Варна – зараждане на Европейската цивилизация. Духовността, като съставна част на цивилизацията – реалности и митове“. Доц. Георги Маринов, д.м., и гл. ас. Владимир Славчев, д-р по археология, от Археологически музей Варна, ще представят документи и публикации, свързани с проучванията на Варненския халколитен некропол (Некропол Варна 1) и Ранно-халколитните гробове до  Варна (Некропол Варна 2). Специалисти от Медицински университет – Варна осъществяват важна част от проучванията на некропола.

Книгата „Варна – праисторически център на металообработката“ с автори Руси Русев, Владимир Славчев, Георги Маринов, Йордан Бояджиев, също ще е част от презентацията и дискусията.

Доц. д-р Димитър Георгиев Ставрев, д.м., ще представи литературното творчество на

д-р  Стойко Юрданов – поборник, военен медик, просветител, един от създателите на Фелдшерското училище във Варна и сред основателите и редактор на първото Медицинско списание на Варненското медицинско дружество.

В Библиотеката на МУ-Варна е организирана и специална експозиция от стари книги и дарения, както и гостуваща сбирка с документи и архивни издания от Музея по история на медицината.

АДРЕСИ И КОНТАКТИ

  • Адрес:ул. „Марин Дринов” 55

    гр. Варна, 9002

  • Email: library@mu-varna.bg
  • Website: library.mu-varna.bg
  • Тел:+359 52 677 119​